Είστε εδώ

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΨΩΡΙΑΣΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΔΕΡΜΙΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΡΘΡΟΥ ΓΙΑ ΑΣΘΕΝΗ ΜΕ ΨΩΡΙΑΣΗ

Με μεγάλη μας έκπληξη διαβάσαμε το παραπάνω δημοσίευμα στον ιστότοπο «τρομακτικό», καθώς και επάλληλες αναδημοσιεύσεις του.

Το εν λόγω άρθρο συνιστά προσβολή για ένα υπολογίσιμο ποσοστό του πληθυσμού, της τάξεως του 3-4%, καθώς στην Ελλάδα υπολογίζεται πως νοσούν από ψωρίαση περί τους 300.000 ασθενείς, γεγονός που καθιστά την ψωρίαση κάθε άλλο παρά σπάνια ασθένεια.

Κατ’αρχάς, ο συντάκτης του κειμένου δεν έχει την παραμικρή επιστημονική συνάφεια με το θέμα, κάτι που αντικατοπτρίζεται στο ανορθολογικό, αντιεπιστημονικό και εντυπωσιοθηρικό ύφος της γραφής του. Μέσα σε λίγες μόνος γραμμές, ο αρθογράφος στιγματίζει βίαια την ασθενή, προβαίνοντας σε μία κυριολεκτικά απάνθρωπη παρομοίωση («λεοπάρδαλη») αποστερώντας το πρόσωπο από την ανθρώπινη ιδιότητά του και υποβιβάζοντάς το στην κατάσταση του ζώου, ανεξαρτήτως της κλινικής εικόνας που παρουσιάζει ο ασθενής. Ο συγκεκριμένος χαρακτηρισμός αποτελεί αναμφίβολα μία μορφή λεκτικής βίας που αντιμετωπίζει τη διαφορετικότητα ως μίασμα, εκφράζοντας αναίσχυντα την αποστροφή που προκαλεί το θέαμα της εξωτερικής όψης του ασθενούς («αποκρουστικό»). Προφανώς, η ελλιπής ενημέρωση σχετικά με τα κλινικά συμπτώματα της νόσου και η απουσία επιστημονικής κατάρτισης αμβλύνουν την ευαισθησία ως προς τον δημόσιο χειρισμό της εικόνας της.

 Γι’ αυτό σας καλούμε να αναλογιστείτε πώς θα σας φαίνονταν ανάλογες παρομοιώσεις και αντίστοιχοι χαρακτηρισμοί σχετικά με την όψη ενός ασθενούς κάποιας άλλης πάθησης που δεν αντιμετωπίζεται όπως η ψωρίαση εν προκειμένω με όρους γκροτέσκου και έμμεσης γελοιοποιησης. Επομένως, αποδεικνύεται πως έχουμε να κάνουμε με ένα κείμενο ρατσιστικό και φοβικό, που όχι μόνο δεν συντείνει στην καταπολέμηση της περιθωριοποίησης των ατόμων με ψωρίαση, αλλά αντιθέτως συντελεί προκλητικά στην περαιτέρω απομόνωσή τους.

Το Επιδέρμια, ως  πανελλήνιος σύλλογος ασθενών με ψωρίαση και ψωριασική αρθρίτιδα, καταγγέλλει αυτό το δημοσίευμα καθώς και κάθε αναδημοσίευση αυτού, απαιτεί την διαγραφή του από τον ιστότοπό σας και ζητά την έμπρακτη δημόσια αποκατάσταση της αλήθειας.

Ελπίζουμε στο μέλλον σε μια αγαστή συνεργασία μεταξύ των συλλόγων ασθενών και των δημοσιογράφων η οποία θα προάγει την επιστημονικά ορθή ενημέρωση των πολιτών και θα βοηθήσει σημαντικά στον αγώνα κατά του κοινωνικού ρατσισμού που υφίστανται πολλοί ασθενείς λόγω των παθήσεων του.

 

Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου,

Κουκοπούλου Τίνα,

Πρόεδρος

 Email: epidermia.greece@gmail.com

www.epidermia.gr

 

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥ BLOG TROMAKTIKO :

http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr/2015/05/photo_555.html

 

KAI ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΣΤΑ ΑΚΟΛΟΥΘΑ:

http://fevgato.eu/?p=74744

http://live.athensmagazine.gr/portal/newsnpeople/183945

http://www.newsone.gr/paraxena/130582-e-psoriase-ten-metetrepse-se-gynai...

http://www.trikalaola.gr/%CE%95%CE%B9%CE%B4%CE%AE%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%8...

http://www.521news.com/%CE%B7-%CF%88%CF%89%CF%81%CE%AF%CE%B1%CF%83%CE%B7...

http://ekorinthos.gr/2015/05/16/i-pswriasi-tin-metetrepse-se-gynaika-leo...

http://www.crete-news.gr/%CE%B7-%CF%88%CF%89%CF%81%CE%AF%CE%B1%CF%83%CE%...

http://www.mynews.gr/1/7517330/%CE%B7-%CF%88%CF%89%CF%81%CE%AF%CE%B1%CF%...

http://www.inewsgr.com/96/i-psoriasi-tin-metetrepse-se-gynaika--leoparda...

 Το «Επιδέρμια» διεκδικεί τα δικαιώματα των ασθενών

Άμεσες πληροφορίες για τον σύλλογο και τις δράσεις του μπορείτε να βρείτε και στην σελίδα Epidermia στο Facebook.

Μετάβαση

Πανελλήνιος Σύλλογος Ασθενών με Ψωρίαση και Ψωριασική Αρθρίτιδα.

© 2019

Επικοινωνήστε μαζί μας