Είστε εδώ

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ‘ΕΠΙΔΕΡΜΙΑ’ ΣΧΕΤΙΚΑ ME ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΕΙΣΟΔΟΥ ΑΣΘΕΝΟΥΣ ΣΤΑ ΛΟΥΤΡΑ ΤΗΣ ΥΠΑΤΗΣ

12/9/2015

 

Προς:           

  • Κάθε Ενδιαφερόμενο

 

  • Κ. Τσούτσο Ανάργυρο

Διευθυντή Λουτρών Υπάτης

Λουτρά Υπάτης

ΤΚ 35016, Φθιώτιδα

 

Κοινοποίηση :

Εταιρία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ)

Βουλής 7, Στοά Μπολάνη,

ΤΚ. 10562, Αθήνα

Υπόψιν:

  1. ΠΡΟΕΔΡΟΥ  ΕΤΑΔ
  2. ΔΙΕΥΘΥΝΟΝΤΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΕΤΑΔ
  3. ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΙΑΜΑΤΙΚΩΝ ΛΟΥΤΡΩΝ ΕΤΑΔ

                 Κ. ΤΣΑΜΠΟΔΗΜΟ ΙΩΑΝΝΗ

 

 

 

 

ΘΕΜΑ:       ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ ΨΩΡΙΑΣΗ ΚΑΙ ΨΩΡΙΑΣΙΚΗ ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ ‘ΕΠΙΔΕΡΜΙΑ’ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ ΕΙΣΟΔΟΥ ΑΣΘΕΝΟΥΣ ΣΤΑ ΛΟΥΤΡΑ ΤΗΣ ΥΠΑΤΗΣ

 

 

Αξιότιμοι Κύριοι,

 

Με λύπη μας ενημερωθήκαμε προσφάτως ένα ανεπίτρεπτο περιστατικό το οποίο έλαβε χώρα στις 2 Σεπτεμβρίου 2015 στα Λουτρά Υπάτης . 

Κατά το περιστατικό αυτό , μέλος του Συλλόγου μας,  όντας ασθενής με ψωρίαση, επισκέφθηκε τον χώρο των Λουτρών με σκοπό την χρήση των ιαματικών πηγών που φημίζονται για τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Κατά την είσοδό του στον χώρο των Λουτρών και έχοντας ήδη πληρώσει το αντίτιμο της εισόδου του στον λουτροχώρο και πακέτο διαμονής αρκετών ημερών σε ξενοδοχείο της περιοχής, με έκπληξη ενημερώθηκε από την κυρία Βασιλική Ξανθοπούλου, υπεύθυνη της πισίνας των λουτρών,  πως δεν του επιτρέπεται η είσοδος διότι ήταν εμφανείς οι δερματικές βλάβες στις παλάμες του, γεγονός το οποίο τον ‘καθιστούσε ακατάλληλο προς χρήση των λουτρών’ με το επιχείρημα της πιθανής δυσαρέσκειας των υπόλοιπων λουόμενων. Στην κουβέντα που ακολούθησε, και μόλις η κυρία Ξανθοπούλου ενημερώθηκε για το γεγονός ότι ο ασθενής στον οποίο απαγόρευσε την είσοδο είναι μέλος του Πανελλήνιου Συλλόγου Ασθενών με Ψωρίαση και Ψωριασική Αρθρίτιδα ΕΠΙΔΕΡΜΙΑ, και σκοπεύει να ενημερώσει το Σύλλογο προκειμένου ο τελευταίος να πράξει τα δέοντα, η εν λόγω κυρία έδειξε εμφανώς μετανοιωμένη για την στάση της, χωρίς όμως να του επιτρέψει την είσοδο ή να ζητήσει συγνώμη.  Προφανέστατα, το μέλος του Συλλόγου μας, μετά από την κατάφορη προσβολή που είχε δεχθεί στο πρόσωπο του, και τον διαπληκτισμό που είχε προηγηθεί, αποχώρησε από το χώρο.

Αποτέλεσμα αυτού του περιστατικού ήταν η ακύρωση της ήδη προγραμματισμένης και προπληρωμένης διαμονής του σε ξενοδοχείο στην ευρύτερη περιοχή των Λουτρών.

Τέτοια περιστατικά αποτελούν αναμφίβολα μορφές έμμεσης λεκτικής βίας, με ποικίλες συνέπειες στην ψυχολογία του ασθενή. Ανάλογες συμπεριφορές είναι  κατακριτέες και απαράδεκτες, δεδομένης της καταλληλότητας των νερών για δερματικές παθήσεις, σύμφωνα με τα αναγραφόμενα τόσο στο site των χώρων των λουτρών, όσο και σε ενημερωτικά φυλλάδια στον χώρο. 

Ως Σύλλογος ασθενών με ψωρίαση και ψωριασική αρθρίτιδα με στόχο την προάσπιση των δικαιωμάτων των ασθενών, αλλά ταυτόχρονα την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση  του κοινού για τις νόσους, καταδικάζουμε τέτοιου είδους  συμπεριφορές από όπου και αν προέρχονται. Θεωρούμε ανεπίτρεπτο  ασθενείς με ψωρίαση, ανεξαρτήτως ιδιότητας, να γίνονται αποδέκτες τέτοιων ρατσιστικών και φοβικών συμπεριφορών.  Ιδιαίτερα όταν αυτές προέρχονται από εργαζόμενους σε χώρους όπως αυτών των Λουτρών, οι οποίοι φημίζονται για τις θεραπευτικές ιδιότητες των νερών, πρέπει να έρχονται στην επιφάνεια διότι συντηρούν αντιλήψεις που στοχοποιούν και περιθωριοποιούν ασθενείς με ψωρίαση και να αντιμετωπίζονται. Ζητάμε ίση αντιμετώπιση όλων των ασθενών και όχι διακριτική μεταχείριση των επισκεπτών του χώρου ανάλογα με την θεσμική τους ιδιότητα.

 

Για τον λόγο αυτό ζητάμε την απομάκρυνση της εν λόγω κυρίας από το πόστο αυτό και την τοποθέτηση άλλου προσώπου, επαρκώς ενημερωμένο για τις παθήσεις ασθενών για τους οποίους ενδείκνυται η χρήση των λουτρών και απαιτούμε την επαρκή ενημέρωση του προσωπικού που εργάζεται στους χώρους των Λουτρών.

Προφανέστατα, ζητάμε να μην επαναληφθεί στο μέλλον αντίστοιχο περιστατικό σε κανέναν ασθενή με ψωρίαση ή/ και ψωριασική αρθρίτιδα που είναι ασθένειες μη μεταδοτικές.

Τέλος, ζητάμε από το φορέα σας να ζητήσει γραπτώς συγνώμη για το όλο περιστατικό.

 

Αναμένουμε τη θετική σας ανταπόκριση, και σε κάθε άλλη περίπτωση επιφυλασσόμαστε για κάθε άλλη νόμιμη ενέργεια.

 

Τέλος, σας ενημερώνουμε πως τα στοιχεία του μέλους του Επιδέρμια στο οποίο αναφέρεται η παρούσα επιστολή, βρίσκονται στο Σύλλογο μας  και είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου.

 

Με εκτίμηση,

Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιδέρμια,

Κουκοπούλου Τίνα,

Πρόεδρος.

 Το «Επιδέρμια» διεκδικεί τα δικαιώματα των ασθενών

Άμεσες πληροφορίες για τον σύλλογο και τις δράσεις του μπορείτε να βρείτε και στην σελίδα Epidermia στο Facebook.

Μετάβαση

Πανελλήνιος Σύλλογος Ασθενών με Ψωρίαση και Ψωριασική Αρθρίτιδα.

© 2019

Επικοινωνήστε μαζί μας